The Doctrine of Chances: Probabilistic Aspects of Gambling [Romanian Translation]

Original in English by Stewart Ethier

 • Doctrina șanselor: aspecte probabilistice a jocurilor de noroc, de Stewart N. Ethier.
 • Publicat de Springer, 27 mai 2010.
 • Publicat on-line la SpringerLink, 19 mai 2010.
 • Scurt rezumat: “Trei secole în urmă Montmort şi De Moivre au publicat două dintre primele cărţi despre teoria probabilităţii, apoi numită doctrina şanselor, astfel subliniind aplicația sa ce mai importantă în acel moment, jocurile de noroc. Această carte despre aspecte probabilistice ale jocurilor de noroc, este o versiune modernă a celor clasice. în timp ce acoperă materiale clasice, cum ar fi avantajul casei mari şi bancrota jucatorului, de asemenea, în carte sunt atinse și teme a secolului 20, așa ca ca martingale (dublarea ratei în cazul pierderii), lanţuri lui Markov, teoria jocului, jocul îndrăzneţ şi jocul optim proporţional . În plus, există o estensie cu jocuri de cazino specifice, cum ar fi ruleta, zaruri, video poker, baccarat, douăzeci şi unu.”
 • Intrare BibTeX – BibTeX entry.
 • Descărcați material de la început (frontmatter, include Prefaţă, Cuprins, Lista de notaţii). [Pdf, 388 Kb, pagini xiv]
 • Descarcăți capitolul de probă (sample chapter, capitolul 17, Video Poker). [Pdf, 444 Kb, 29 pagini]
 • Descarcăți material adăugător (backmatter, include apendicele, Bibliografie, Index). [Pdf, 1 Mb, 72 pagini]
 • Descărcaţi răspunsuri la problemele selectate (Answers to Selected Problems, nu sunt incluse în carte). [Pdf, 316 Kb, 55 pagini]
 • Ordinați de la amazon.co.jp (Japonia).
 • Peter Rabinovitch, MAA Online: “Sunt foarte fericit să apreciez forţa de muncă lui Ethier, dragoste de care el a exprimat în Doctrina șanselor: aspecte probabilistice jocurilor de noroc […] Există multe alte cărţi care încearcă să acopere materiale similare la niveluri diferite de rigoare, și poate cel mai apropiat fiind Richard Epstein și lucrarea lui Teoria jocurilor de noroc şi logica statistică. Cartea lui Ethier ce în mod clar e destinată unei audienţe mai puțin sofisticate matematic decât lui Epstein, şi din acest motiv Ethier îmi place mult mai mult.”
 • Gerald A. Heuer, Zentralblatt MATH: “Fiecare capitol are o bună selecţie de probleme […], şi unele note interesante, inclusiv unele istorii foarte interesante. Aici puteți găsi o mulţime de material pentru un curs solid cu două semestre. De asemenea este suficientă independenţă între capitole pentru a permite o varietate de cursuri pentru un semestru acoperind un subset de capitole. Carte este o adiție binevenită şi bine documentată pentru domeniu.”
 • Alexander V. Gnedin, MathSciNet: “Jocurile de noroc au fost o motivaţie majoră în primele etape de desfăşurare a ideilor teoriei probabilităţii. Ca un ecou a titlului tratatului din 1718 lui Avraam de Moivre [Doctrina de şanse: sau, o metodă de calculare a probabilității de evenimente în joc, Pearson, Londra], monografia lui Ethier este o actualizare binevenită a clasicilor […] Carte este destinată unui public larg şi este recomandată pentru fiecare bibliotecă matematică. Instructori universitari vor găsi o expunere aprofundată, bine adaptate pentru cursuri universitare şi proiecte studențești. Experţi în probabilitate şi domenii adiacente vor fi încîntați de aplicaţiile a jocurilor de noroc, cu explicaţii transparente a regulilor jocului şi terminologie. Părțile principale ale cărţii pot fi citite în cele din urmă de către toţi cei familiarizaţi cu elementele de bază a probabilității (acoperite în primele două capitole). Pe fanii matematicii vor distra precedentele şi anecdote istorice curioase.”